Tofuburgers met dip

Ik hou van de aziatische keuken en vind het dan ook leuk om nieuwe dingen te proberen. Ik heb een aantal pogingen moeten doen, maar uiteindelijk vond ik toch het lekkerste recept voor het zelf maken van tofuburgers!  Je kan volledig naar eigen smaak kruiden toevoegen aan de burgers en ze passen perfect bij een lekker wokgerecht.

tofuburger 3

INGREDIENTEN

Voor de burgers:

1 pakje tofu, uitgelekt
70 gr bloem
1/2 kleine ui, fijngesneden
verse basilicum / peterselie / koriander, fijngesneden
1/2 tl garam massala
sap van 1/2 limoen
blokje verse gember, fijngeraspt
1 teentje look, fijngesneden
eventueel chilipeper, fijngesneden
olie om de burgers in te bakken

Voor het sausje:

4 el azijn
4 el water
1 el sojasaus
honing / agave, naar smaak
verse basilicum / peterselie / koriander, fijngesneden
1/2 ui, fijngesneden
een chilipepertje, fijngesneden

BEREIDING

Voor de burgers:

Eerst laat je je tofu uitlekken. Dit doe je door je tofu in een kom te zetten gewikkeld in wat keukenpapier en er iets zwaars op te zetten. Terwijl je tofu uitlekt, kan je de rest van je ingrediënten klaarmaken.

Doe al de ingrediënten voor de burgers in een kom behalve de bloem en de tofu. Zorg dat je je ingrediënten goed fijn snijdt, grote stukjes ui zijn niet lekker in je burger.

Neem een rasp en je tofu. Rasp nu je tofu door de grote rasp bij de andere ingrediënten. Dit is de makkelijkste manier om hele kleine stukjes te krijgen. Als je geen rasp hebt, kan je de tofu ook heel fijn snijden.

Roer de ingrediënten in de kom door elkaar.

Voeg nu je bloem toe en begin te mengen, dit gaat het beste met je hand. In het begin lijkt het te droog, maar wanneer je blijft mengen en “kneden” wordt het een beetje kleverig.

Doe je mengsel in een kom, druk alles stevig aan en zet deze voor minstens een half uur in de koelkast.

Na een half uur (of langer) kan je je burgers gaan bakken. Vorm het mengsel tot burgers, je kan zelf kiezen hoe groot, zorg gewoon dat ze niet te dik zijn.

Wentel de burgers lichtjes in bloem en bak ze dan in een pan met hete olie enkele minuten aan elke kant tot ze goudbruin kleuren.

Voor het sausje:

Snij al je ingrediënten fijn en voeg dan alles samen in een kommetje en roer goed.

Voeg zelf naar smaak honing / agave toe. Heb je het graag zuur, doe je minder, hou je meer van zoet-zuur, voeg je meer toe. Ik doe er zelf 2 el honing in.

Dek je sausje af en laat minstens een half uur in de koelkast staan.

tofuburger 2

Tip: ga zelf experimenteren met smaken door andere kruiden toe te voegen aan de burgers!

SMAKELIJK!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s